
Spectator Conduct during Pearson matches 
 
Spectators are asked to conduct themselves within the spirit of the game and are 
requested to follow these guidelines 
 

 Ensure all mobile phones are on silent or switched off 

 During play please keep still and quiet 

 Do not walk close to players - this clearly avoids any allegations they have 

been offered advice as even encouragement can be interpreted as advice. If 

advice is seen or heard to be given you will contravene Rule 10 and the 

player will then be liable to a General Penalty (loss of hole) 

 Do not walk on the fairway or greens at any time. When following matches 

you are advised to walk on pathways or in the rough and view play from a 

distance and location that does not cause distraction 

 Do not offer information to players on Local Rules or the Rules of Golf. 

However please do contact the relevant Pearson Team Captain (or during the 

finals the Rules Official) for help and advice 

 You may offer players food, drink and clothing between holes 

 You may assist in ball spotting and searching for both players– allowing for 

the 3-minute rule permitting such a search 

 You should not touch a ball if it might be a players’ ball 

 You must not carry or handle a players clubs or equipment as the player can 

then be liable to a General Penalty (loss of hole) - your actions could be 

construed as caddying 

 You may assist evacuating players in the event of a weather suspension 

 


